Miodziak to baton z ziarnami, który jest produkowany przez piekarnię Galicia. Miejsce to jest piekarnią rzemieślniczą, wkładającą mnóstwo miłości, pasji, wiedzy i zaangażowania, w wypiekanie swoich produktów. Ich wysoka jakość i najlepsze składniki to gwarancja zadowolenia nawet najbardziej wymagających podniebień. Gwarantujemy Wam, że już po wzięciu pierwszego kęsa batonika ziarnistego Miodziak, który mają w swojej ofercie, oszalejecie z zachwytu. Co ma w sobie te batonik i jak wykorzystać go w swojej kuchni do przygotowania pysznego deseru? Oto nasze propozycje!
Zobacz też: Rodzaje sushi: fotomaki, urumaki i maki – wszystko co musisz wiedzieć!
Miodziak – wysokiej jakości składniki zamknięte w okrągłym batonie z ziarnami
Miodziak to okrągły batonik z ziarnami, w którego składzie znajdziecie najwyższej jakości ziarna oraz miód. Jego wygodny kształt i forma sprawiają, że świetnie sprawdza się w roli przekąski do szkoły lub pracy. Z powodzeniem możecie wrzucić go do torby nawet w upalny dzień i cieszyć się jego słodyczą, bez obaw o rozpuszczoną czekoladę, która ubrudzi Wasze dłonie, torebkę i jej zawartość. W składzie miodziaka znajdziecie:
- wiórki kokosowe, czyli źródło witamin z grupy B, E, C oraz minerałów takich jak: magnez, sód, fosfor czy potas.
- Miód pszczeli, czyli działające na nasz organizm antybakteryjnie, źródło witaminy A, B, C. Wysokiej jakości miód ma w sobie także kwas foliowy i minerały (magnez, potas, żelazo).
- Fistaszki tj. orzechy arachidowe to kolejny składnik Miodziaka Galicia. Mają w sobie mnóstwo białka, błonnika i tłuszczy. Warto włączać je do diety, jeśli macie problem z nerwami. Koją je i łagodzą stres.
- Sezam, czyli niewielkie nasionka o ogromnej mocy. Dzięki wysokiej zawartości błonnika usprawniają pracę naszych jelit. Co ciekawe, wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszej gospodarki hormonalnej, a ich działanie docenią kobiety wchodzące w okres menopauzy.
- Słonecznik, który znajdziecie w składzie miodziaka, to składnik, który powinien znaleźć się w Waszej codziennej diecie, ponieważ ma w sobie wiele kwasów tłuszczowych, potrzebnych naszemu organizmowi. Jeśli borykacie się z nawracającą anemią – koniecznie włączcie go do swojego codziennego jadłospisu.
- Płatki migdałów, dzięki którym cera staje się gładka, zdrowa i nieskazitelna. Są one skarbnicą witamin B, A, E oraz tłuszczy, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Zobacz też: Pasta OLA, MP52, Palemka marki YPLON – czyli chemia gospodarcza, którą musisz mieć w swoim domu
Jaki deser przygotować z użyciem Miodziaka marki Galicia?
Miodziak jest batonikiem pysznym samym w sobie, dlatego z powodzeniem możecie go wcinać solo lub w towarzystwie owocu czy jogurtu. Jeśli jednak macie ochotę na bardziej wyrafinowany deser – dziś podpowiemy Wam, jak wykorzystać ten baton z ziarnami do przygotowania smakowitej tarty bez pieczenia.
Do przygotowania pysznej tarty a’la bounty bez pieczenia potrzebujecie:
- 4 batoniki Miodziak (znajdziecie je w ofercie rzemieślniczej piekarni Galicia)
- 60 gram rozpuszczonego wcześniej masła,
- 100 gramów czekolady deserowej,
- 100 gramów czekolady białej,
- 100 gramów mlecznej czekolady,
- 160 gram wiórków kokosowych,
- 500 mililitrów śmietany kremówki,
- 70 gram oleju kokosowego.
Zobacz też: Jak zabezpieczyć samochód zimą? Sprawdzamy wiaty garażowe.
Przygotowanie tarty a’la bounty na spodzie z Miodziaka
- Przygotowanie deseru rozpocznijcie od rozpuszczenia w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady i zblendowania na drobne kawałki batonów z ziarnami Miodziak. Czekoladę wlejcie do Miodziaka i dodajcie do niego rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie ze sobą połączcie i tak przygotowaną ‘masą’ wyłóżcie boki oraz dno tortownicy. Spód schowajcie do lodówki, aby stężał.
- Kolejny krok to przygotowanie kokosowej masy, która wypełni naszą tartę. W niewielkim rondelku podgrzejcie śmietankę (300 mililitrów) z olejem kokosowym (50 gram) i dodajcie do nich połamaną na kawałki białą czekoladę. Gdy wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą i zaczną przypominać gładki krem – zdejmijcie je z palnika i dodajcie do nich wiórki kokosowe. Dokładnie pomieszajcie masę i wylejcie ją na schłodzony spód – potem ponownie odłóżcie do lodówki.
- Ostatni krok to przygotowanie kremowej, mocno mlecznej, czekoladowej polewy. W garnuszku podgrzejcie olej kokosowy (20 gram) i śmietanę kremówkę (200 mililitrów). Gdy zaczną wrzeć, dodajcie do nich kawałki mlecznej czekolady i mieszajcie polewę do ich rozpuszczenia. Gdy w garnuszku będziecie mieć już idealnie gładki krem z czekolady – odstawcie go do ostygnięcia. Przestudzoną polewę wylejcie na kokosową masę i ponownie odstawcie do lodówki.
- Po kilku godzinach (5-6) podawajcie tartę swoim bliskim. Gwarantujemy – jest szalenie słodka i ekstremalnie pyszna!