chilli

Ostre papryki chilli mają całe mnóstwo zwolenników na całym świecie. Za ich wyjątkowy smak odpowiada substancja zwana kapsaicyną, które podrażnia receptory odpowiedzialne za odbieranie ciepła lub uszkodzenia tkanki, przez co zjedzenie ostrej papryczki wywołuje bardzo charakterystyczne objawy. Czy można jednak w jakikolwiek sposób złagodzić te nieprzyjemne odczucia i dlaczego lepiej unikać popijania ostrych potraw zwykłą wodą? Na te pytania odpowiemy w dzisiejszy artykule.

Zobacz też: Męska garderoba na zimę – o czym warto pamiętać jeszcze przed sezonem?

Dlaczego ostra papryka piecze w język?

Aby przejść do konkretów, warto lepiej zrozumieć mechanizm działania kapsaicyny, która odpowiada za charakterystyczne pieczenie w jamie ustnej po zjedzeniu czegoś pikantnego. Mianowicie substancja ta doskonale współgra z receptorami nerwowymi, które w normalnych warunkach odpowiedzialne są za wykrywanie ciepła lub uszkodzenia tkanki. Na nasze nieszczęście oznacza to, że po zjedzeniu ostrych papryczek czujemy dokładnie to, gdy pijemy coś bardzo ciepłego lub wręcz kaleczymy się. Co ciekawe, kapsaicyna działa tak wyłącznie na ssaki, które poniekąd stanowią zagrożenie dla gatunku papryczek. Odporne na działanie kapsaicyny są z kolei ptaki, które mogą dzięki temu roznosić nasiona papryki na dalekie odległości i przyczyniać się do jej sukcesywnej ekspansji. Więcej ciekawych informacji na temat kapsaicyny znajduje się w serwisie joblife.pl.

Zobacz też: Ranking baterii umywalkowych według sklepu www.lazienkiabc.pl

Jak pozbyć się ostrego smaku papryczki?

Jeżeli po zjedzeniu ostrej papryki w naszych ustach zaczyna tworzyć się iście piekielna atmosfera – z pewnością zaczniemy szukać jakiegokolwiek sposobu na złagodzenie tych przykrych objawów. W pierwszej kolejności sięgniemy wtedy po wodę i szybko okaże się, że praktycznie nie przynosi ona żadnych rezultatów lub działa wręcz odwrotnie – pieczenie odczuwalne jest na większej powierzchni naszych ust i przełyku. O wiele lepszym wyjściem będzie przepłukanie ust tłustym mlekiem lub zjedzenie łyżki lodów. Dlaczego tak a nie inaczej? Ponieważ kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie, ale za to dobrze rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholach. Dlatego też przed spożyciem ostrej papryczki, dobrze mieć pod ręką szklankę chłodnego mleka lub napój alkoholowy.

By admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *