Podczas letnich miesięcy częściej mamy ochotę na orzeźwiające i lekkie dania, które zapewnią nam przyjemne ochłodzenie. Z tego względu rezygnujemy ze spożywania ciężkich i tłustych mięsnych potraw na rzecz większej ilości warzyw, chudego mięsa oraz owoców. Osoby, które nie mają pomysłu na obiady, mogą skorzystać z pomocy takiego specjalisty jak dietetyk. Przygotuje on dla nas zbilansowany jadłospis uwzględniający zapotrzebowanie kaloryczne. Na jakie potrawy warto skusić się latem?
Pomysły na wakacyjne gotowanie
Jedną z najlepszych propozycji obiadowych jest chłodnik. To pyszna, zimna zupa, którą przygotowuje się z botwinki lub ze szpinaku. Zapewnia ona prawdziwe orzeźwienie i przyjemne ochłodzenie podczas upałów. Obecność warzyw oraz jajka sprawia, że zupa jest zdrowa i dostarcza wielu cennych składników. Kolejnym szybkim pomysłem na obiad lub kolację jest bowl. Stanowi świetny przykład dietetycznego dania na lato, które można jeść w zasadzie o dowolnej porze. Składniki bowla łatwo dopasować do swoich preferencji smakowych i tego co akurat mamy w lodówce.
Warto jednak połączyć ze sobą warzywa i owoce, a także białkowy dodatek, np. w postaci tofu, kurczaka, krewetek lub bobu. Smak dopełni sos, np. balsamiczny, z masła orzechowego lub słodko-ostry. Pomysły na kolejne dania może podsunąć nam także dietetyk.
Jakie potrawy warto jeszcze przyrządzić latem?
Wakacyjna klasyka to oczywiście sałatki. Mogą one stanowić dodatek do obiadu lub być głównym daniem, np. na kolację. Warto korzystać ze świeżych warzyw i owoców, które są w sezonie, dodając pestki z dyni, słonecznik oraz orzechy. Całość znakomicie uzupełnią wysokiej jakości oleje z pierwszego tłoczenia. Warto spróbować m.in. oleju z czarnuszki oraz oleju lnianego, ze względu na bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3.
Gdy upały dają się we znaki, nie można zapominać o nawadnianiu. Dietetyk zaleci nam picie dużych ilości wody, jednak oprócz tego warto przygotować owocowo-warzywne smoothie.
Zapraszam na konsultacje: Goja – dietetyk Niepołomice