(Zaktualizowano: 18 września, 2023)

Żeby przygotowywać jak najdoskonalsze wypieki, zależy zaopatrzyć się w odpowiednie naczynia i akcesoria. Powinny wyróżniać się dobrą jakością, wytrzymałością i oczywiście odpornością na wysokie temperatury. Z dzisiejszego artykułu dowiesz się, jakie rzeczy mogą przydać Ci się podczas pieczenia. Dowiedz się, w które kuchenne niezbędniki musisz się zaopatrzyć.

Blaszki do pieczenia jako podstawa cukiernictwa

Blachy do pieczenia to podstawa – bez nich ani rusz! Wyróżniamy najróżniejsze rodzaje blach, a wśród nich te przeznaczone do pizzy, frytek, tart, ciastek, muffinek, chleba, keksów i mięs. Najlepiej, jeśli zaopatrzysz się w kilka z nich, by zawsze mieć odpowiednie naczynie do pieczenia. Jeżeli planujesz samodzielne przygotowywanie tortów, powinieneś przemyśleć także zakup tortownicy.

Blachy do pieczenia mogą być gładkie lub perforowane. Niektóre z nich wycięte są w kształty falowane, które umożliwiają zrobienie perfekcyjnej tarty z kruchym ciastem na spodzie. Inne z kolei mają specjalne wytłoczki do ciastek lub muffinek, by ciasto nie rozlewało się po blasze, a wypieki miały idealne kształty.

Brytfanny – żeliwne, ceramiczne, kamienne

Brytfanny to kolejne niezbędne naczynia w każdej kuchni. Z ich pomocą można przygotowywać między innymi pieczenie mięsne, ryby, lasagne i różnego rodzaju dania makaronowe, zapiekanki, potrawy jednogarnkowe i desery. Brytfannę rozpoznaje się po dnie o stosunkowo dużej powierzchni oraz niewysokich ściankach bocznych. Zazwyczaj wyposażona jest w pokrywę oraz uchwyty. Dostępne są naczynia o kształcie okrągłym, owalnym, prostokątnym, w różnych rozmiarach. Wyróżnić można brytfanny żeliwne, ceramiczne, szklane, metalowe, a nawet kamienne.

Stolnice, wykrawacze, foremki, czyli niezbędne akcesoria do pieczenia

Wśród innych, a wyjątkowo potrzebnych akcesoriów, które warto mieć w kuchni, jeżeli Twoją pasją jest pieczenie, można wymienić:

  • stolnice – czyli najczęściej prostokątne drewniane lub plastikowe deski, na których możesz wykrawać ciasto na ciasteczka lub pierogi,
  • wykrawacze – pozwalają nadać ciasteczkom niemal dowolny kształt – dzięki nim stworzysz wypieki w kształcie serduszek, kwiatów czy misiów,
  • foremki – to znacznie mniejsza alternatywa dla blach, która sprawdza się równie dobrze.

Bez dobrego wałka ani rusz!

Oprócz wspomnianych wcześniej produktów trzeba rozważyć zakup wałka do przygotowywania ciasta. Zdecydowanie najpopularniejsze są wałki drewniane, jednak można znaleźć także modele wykonane z innych materiałów. Dobry wałek to taki, którym lubisz się posługiwać, jaki dobrze leży w dłoni i nie waży zbyt dużo. Powinien być na tyle duży, by umożliwiać komfortowe wyrobienie ciasta na stolnicy.

Mamy nadzieję, że już wiesz, jakich akcesoriów potrzebujesz, by móc szybko i w wygodny sposób przyrządzać fenomenalne wypieki. Blachy do pieczenia, brytfanny i inne niezbędne akcesoria znajdziesz w sklepie Radochy Gospochy, który specjalizuje się w sprzedaży naczyń i narzędzi potrzebnych w pracy każdego profesjonalnego cukiernika, jak również pani domu!

By admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *