4 najważniejsze kuchenne niezbędniki do wypieków. Sprawdź, czy masz je wszystkie

Kamila Kwolek

Żeby przygotowywać jak najdoskonalsze wypieki, zależy zaopatrzyć się w odpowiednie naczynia i akcesoria. Powinny wyróżniać się dobrą jakością, wytrzymałością i oczywiście odpornością na wysokie temperatury. Z dzisiejszego artykułu dowiesz się, jakie rzeczy mogą przydać Ci się podczas pieczenia. Dowiedz się, w które kuchenne niezbędniki musisz się zaopatrzyć.

Blaszki do pieczenia jako podstawa cukiernictwa

Blachy do pieczenia to podstawa – bez nich ani rusz! Wyróżniamy najróżniejsze rodzaje blach, a wśród nich te przeznaczone do pizzy, frytek, tart, ciastek, muffinek, chleba, keksów i mięs. Najlepiej, jeśli zaopatrzysz się w kilka z nich, by zawsze mieć odpowiednie naczynie do pieczenia. Jeżeli planujesz samodzielne przygotowywanie tortów, powinieneś przemyśleć także zakup tortownicy.

Blachy do pieczenia mogą być gładkie lub perforowane. Niektóre z nich wycięte są w kształty falowane, które umożliwiają zrobienie perfekcyjnej tarty z kruchym ciastem na spodzie. Inne z kolei mają specjalne wytłoczki do ciastek lub muffinek, by ciasto nie rozlewało się po blasze, a wypieki miały idealne kształty.

Brytfanny – żeliwne, ceramiczne, kamienne

Brytfanny to kolejne niezbędne naczynia w każdej kuchni. Z ich pomocą można przygotowywać między innymi pieczenie mięsne, ryby, lasagne i różnego rodzaju dania makaronowe, zapiekanki, potrawy jednogarnkowe i desery. Brytfannę rozpoznaje się po dnie o stosunkowo dużej powierzchni oraz niewysokich ściankach bocznych. Zazwyczaj wyposażona jest w pokrywę oraz uchwyty. Dostępne są naczynia o kształcie okrągłym, owalnym, prostokątnym, w różnych rozmiarach. Wyróżnić można brytfanny żeliwne, ceramiczne, szklane, metalowe, a nawet kamienne.

Stolnice, wykrawacze, foremki, czyli niezbędne akcesoria do pieczenia

Wśród innych, a wyjątkowo potrzebnych akcesoriów, które warto mieć w kuchni, jeżeli Twoją pasją jest pieczenie, można wymienić:

  • stolnice – czyli najczęściej prostokątne drewniane lub plastikowe deski, na których możesz wykrawać ciasto na ciasteczka lub pierogi,
  • wykrawacze – pozwalają nadać ciasteczkom niemal dowolny kształt – dzięki nim stworzysz wypieki w kształcie serduszek, kwiatów czy misiów,
  • foremki – to znacznie mniejsza alternatywa dla blach, która sprawdza się równie dobrze.
Zobacz:  Rodzaje śmietany - jaka śmietana do sosów? Czym się różnią i co warto wiedzieć

Bez dobrego wałka ani rusz!

Oprócz wspomnianych wcześniej produktów trzeba rozważyć zakup wałka do przygotowywania ciasta. Zdecydowanie najpopularniejsze są wałki drewniane, jednak można znaleźć także modele wykonane z innych materiałów. Dobry wałek to taki, którym lubisz się posługiwać, jaki dobrze leży w dłoni i nie waży zbyt dużo. Powinien być na tyle duży, by umożliwiać komfortowe wyrobienie ciasta na stolnicy.

Mamy nadzieję, że już wiesz, jakich akcesoriów potrzebujesz, by móc szybko i w wygodny sposób przyrządzać fenomenalne wypieki. Blachy do pieczenia, brytfanny i inne niezbędne akcesoria znajdziesz w sklepie Radochy Gospochy, który specjalizuje się w sprzedaży naczyń i narzędzi potrzebnych w pracy każdego profesjonalnego cukiernika, jak również pani domu!

Udostępnij ten artykuł
Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *