Pieczywo bezglutenowe
(Zaktualizowano: 18 lutego, 2023)

Pieczywo bezglutenowe cieszy się dużą popularnością. Wybierają je nie tylko osoby chore, cierpiące na nietolerancję glutenu, a także osoby zdrowe, które chcą ograniczyć zmienić sposób żywienia. Dieta bezglutenowa ma pomóc poprawić samopoczucie, schudnąć, ograniczyć niezdrowe produkty. Co wybierać, aby ograniczyć gluten w diecie? Czy to faktycznie dobry sposób odżywiania? Czy w ten sposób można schudnąć?

Kiedy należy ograniczyć gluten?

Gluten to białko, zawarte w zbożach tj. pszenica, żyto i jęczmień. Istnieją choroby, kiedy eliminacja glutenu jest konieczna. Należy do nich głównie celiakia, czy genetyczna nietolerancja glutenu, alergia na białko oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Niektóre badania przekonują, że ograniczenie glutenu jest wskazane w przypadku takich chorób jak: autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, cukrzyca typu I, zespół jelita drażliwego, reumatoidalne zapalenie stawów. Warto to skonsultować z lekarzem i stosować się do zaleconych wytycznych.

Ograniczenie glutenu u osób zdrowych

Dieta bezglutenowa staje się coraz popularniejsza. Wiele osób rezygnuje jednak ze spożycia tego białka bez wyraźnych wskazań medycznych. Chce w ten sposób poprawić zdrowie i samopoczucie, a także wyeliminować z diety białą mąkę. Dla wielu osób eliminacja glutenu jest sposobem na odchudzanie i zrzucenie zbędnych kilogramów. Dieta bezglutenowa nie jest szkodliwa, może być stosowana przez osoby zdrowe, ale musi być dobrze zbilansowana. Ważne, aby skomponować dietę tak, aby nie doprowadzić do niedoborów składników odżywczych, które występują w zbożach glutenowych. Jest to przede wszystkim błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, żelazo, cynk i selen. Należy pamiętać, aby zastępować produkty glutenowe zdrowymi zamiennikami, a nie pokarmami z dużą ilością tłuszczów nasyconych.

Czy pieczywo bezglutenowe ma mniej kalorii?

Wiele osób z nadwagą wybiera dietę bezglutenową, jako świetny sposób na odchudzanie. Niestety, taka teoria nie jest prawdziwa, ponieważ gluten lub jego brak nie ma wpływu na utratę zbędnych kilogramów. Dodatkowo pieczywo bezglutenowe ma często więcej kalorii niż zwykłe, ponieważ mąki bezglutenowe mogą mieć wyższą zawartość cukru i tłuszczu niż tradycyjne. Ważny jest deficyt kaloryczny, który pozwoli pozbyć się nadmiarowych kilogramów. W wielu dietach odchudzających występują produkty pełnoziarniste, które są dobrym źródłem witamin i minerałów. Dieta bezglutenowa stosowana jedynie w celach odchudzających nie przyniesie pożądanych efektów.

Jakie produkty bezglutenowe warto wybrać?

Osoby, które chcą lub muszą zrezygnować z glutenu, mają do dyspozycji wiele pysznych produktów bezglutenowych np. chleb wieloziarnisty. Dostępne są zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych, z dostawą prosto do domu. Dużą popularnością cieszy się pieczywo bezglutenowe, wytwarzane z mąk bez glutenu, tj. ryżowa, kukurydziana, skrobia ziemniaczana, mąka gryczana czy migdałowa. Dobrej jakości chleb bezglutenowy ma właściwości zdrowotne, pomaga osób chorych łagodzić bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia i biegunkę. Bardzo ważne, aby wybierać produkty dobrej jakości, bo zdarza się, że pieczywo bezglutenowe jest pełne sztucznych dodatków czy konserwantów. Piekarnia Hert https://bezglutenowyhert.pl/ oferuje pyszne, wysokiej jakości wyroby bez glutenu, które smakuje tak samo dobrze, jak tradycyjne pieczywo. Dostępne są chleby na naturalnym zakwasie, bez sztucznych dodatków, które sprawdzą się idealnie na śniadanie lub kolacje. Można wybrać chleb bezglutenowy wieloziarnisty, który zawiera zdrowe i cenne ziarna, chleb jasny i ciemny. Amatorzy słodkości mogą wybrać czekoladowe ciasto, drożdżówki, kruche ciastka lub muffinki z nadzieniem malinowy, które przypadną do gustu również dzieciom. Pieczywo nie tylko przypomina w smaku zwykły chleb, ale ma również zwartą strukturę, dzięki czemu nie rozsypuje się, termin świeżości wynosi jedynie 10 dni. Dzięki dobrym produktom ze znakiem przekreślonego kłosa życie na diecie bezglutenowej nie będzie uciążliwe.

Rezygnacja z glutenu w wielu przypadkach jest konieczna, ale warto pamiętać, że odstawienie białka powinno odbyć się po konsultacji z lekarzem. Nie należy traktować diety bezglutenowej jako sposobu na odchudzanie, bo do utraty zbędnych kilogramów potrzebny jest zmiana nawyków żywieniowych oraz aktywność fizyczna.

By admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *