Jajka to podstawowy składnik wielu deserów. Żółtka spajają masę w całość, dzięki czemu ciasta i kremy mają odpowiednią konsystencję. Natomiast białka sprawiają, że wypieki są puszyste i lekkie. Trudno wyobrazić sobie bez nich biszkopt czy bezę. Jednak nie każdy może jeść jajka. Zastanawiasz się, czym zastąpić ten składnik w wypiekach? Czego użyć, aby uzyskać podobny efekt? Sprawdź te pomysły!
Zamiennik jajka do ciasta — co użyć?
Osoby, które są uczulone na produkty kurze lub ich nie tolerują, wcale nie muszą rezygnować ze słodkich wypieków. Ciasto bez jajek może wyjść wyśmienite i mieć odpowiednią konsystencję, jeśli użyjesz właściwego zamiennika. Oto produkty, które mogą się sprawdzić.
- Siemię lniane
Po zalaniu siemienia lnianego wodą powstaje specyficzna, galaretkowata maź, która przypomina nieco białko jajka. Ma lekko orzechowy posmak i doskonale wiąże składniki. Zatem świetnie się sprawdzi np. w przepisach na biszkopt, brownie czy na ciasto marchewkowe.
Jeśli chcesz użyć siemienia lnianego, pamiętaj o zachowaniu właściwych proporcji. 1 łyżka ziaren zalanych 3 łyżkami wody odpowiada 1 jajku.
- Banan
Banan ma kremową, kleistą konsystencję, dzięki czemu wiąże mąkę oraz pozostałe składniki. Doskonale się sprawdza jako zamiennik żółtka np. w muffinkach, chlebach czy w brownie. Wiele osób używa tego owocu także do przygotowania różnego rodzaju ciasteczek.
60 g banana odpowiada 1 jajku. Warto przy tym pamiętać, że owoc jest dość słodki. Dlatego w przepisie warto zmniejszyć ilość używanego cukru. Inaczej wypiek może być przesłodzony.
- Tarte jabłko
Tarte jabłko jest bardzo wilgotne i lekkie. To sprawia, że rozluźnia wypieki i nadaje im delikatną konsystencję. Jednocześnie absorbuje mąkę i pozostałe składniki. Dzięki temu ciasto się lepi, a nie rozpada.
Jako zamiennik 1 jajka użyj ok. ¼ szklanki tartego jabłka. Jeśli wybierzesz słodką odmianę, np. Jazz, Pink Lady czy Golden Delicious, pamiętaj o zredukowaniu ilości cukru w przepisie.
- Babka jajowata
Łupiny babki jajowatej po wymieszaniu z wodą pęcznieją i wytwarzają płyn. To właśnie jego należy wykorzystać do wykonania ciasta. Ma gęstą konsystencję, dzięki czemu spaja składniki używane do pieczenia ciast czy muffinek.
Jeśli chcesz użyć babki jajowatej zamiast jajka, zalej 1 łyżeczkę łupin 1/3 szklanki wody.
- Masło orzechowe
Masło orzechowe ma kremową, niestandardową konsystencję. Delikatnie się lepi i nadaje ciastu niesamowity smak. Doskonale się sprawdza do robienia babeczek, gofrów czy chlebów.
3 łyżki masła zastępują 1 jajko.
- Mąka ziemniaczana
Z mąki ziemniaczanej i wody robi się kisiel. Ma lejącą, ale jednocześnie gęstą i klejącą konsystencję. Świetnie się sprawdza do robienia biszkoptu.
1 jajko odpowiada 1-2 łyżkom mąki ziemniaczanej wymieszanej z 2-3 łyżkami wody.
Co zamiast białka do bezy?
Marzysz o słodkiej, kruchej bezie? Nic straconego! Zamiast białka można użyć aquafaby. To woda, która powstaje po ugotowaniu nasion strączkowych. Ma takie same właściwości jak jajko! Można ją bez problemu ubić na sztywną pianę i połączyć z cukrem. Warto po nią sięgnąć, jeśli chcesz przygotować biszkopt, mus z czekolady mlecznej E.Wedel czy inne desery, które wymagają użycia białka.
Przetestuj zamienniki jajek i sprawdź, który najlepiej Ci odpowiada!