Obecnie z kuchenek mikrofalowych korzysta coraz więcej osób. I nie jest w tym nic dziwnego — pozwala to przecież na znacznie szybsze podgrzanie posiłku niż w przypadku tradycyjnych sposobów. Z drugiej strony pojawiają się obawy, czy takie rozwiązanie jest rzeczywiście bezpiecznie zwłaszcza w kontekście opakowań plastikowych. Czy na pewno można je wkładać do mikrofali? I co jeszcze warto na ten temat wiedzieć? Zapraszamy do lektury!
Opakowania plastikowe do żywności — wymagania
Opakowania plastikowe do żywności muszą charakteryzować się przede wszystkim wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne, szczelnością oraz wygodą użytkowania. Najważniejsze jest jednak, by były one wykonane z odpowiednich materiałów, które nie zmieniają smaku, zapachu czy właściwości przechowywanej żywności.
Dlatego też każde opakowanie tego typu powinno spełniać rygorystyczne wymagania. Zastosowane w procesie produkcyjnym tworzywo sztuczne nie może szkodzić zdrowiu konsumenta czy zmieniać wyglądu, smaku oraz zapachu żywności. Powinno one nadawać się także do podgrzewania w mikrofali, co w praktyce oznacza, że nie mogą się wówczas wydzielać żadne substancje rakotwórcze. Opakowania plastikowe do żywności, które można wkładać do kuchenki mikrofalowej, posiadają na etykiecie stosowną informację na ten temat. W przeciwnym razie lepiej nie ryzykować i wykorzystać inne naczynie.
Plastik w mikrofali — tak czy nie?
Plastikowe tworzywa sztuczne, w których przechowywana jest żywność, mogą być podgrzewane w kuchence mikrofalowej, ale pod warunkiem, że na opakowaniu znajduje się odpowiednie oznaczenie. W przypadku innych pojemników (bez takiego oznaczenia na etykiecie) – posiłek możemy ewentualnie delikatnie podgrzać lub rozmrozić, ale nie możemy wówczas doprowadzić do zbyt wysokiej temperatury.
Symbolem na etykiecie, który świadczy o tym, że dane opakowanie może zostać podgrzane w mikrofali, są trzy umieszczone pod sobą fale lub wytłoczona ikona prezentująca kuchenkę mikrofalową. W mikrofali podgrzać możemy także większość papierowych pojemników, o ile znajduje się na nich odpowiedni symbol. Takiego problemu nie ma w przypadku szkła i ceramiki, choć z pewnością powinny być one czyste i pozbawione wszelkich wzorów.
Co jeszcze warto wiedzieć?
Do mikrofali nie powinniśmy wkładać żadnych metalowych pokrywek, sztućców czy garnków. To samo tyczy się nawet folii aluminiowej. W przeciwnym razie możemy nie tylko uszkodzić kuchenkę, ale także spowodować pożar. Warto tutaj dodać, że w mikrofali można podgrzewać niektóre rodzaje toreb papierowych, np. te, w których przechowywany jest popcorn. Pamiętajmy jednak, że zostały one wykonane w zupełnie inny sposób niż tradycyjne papierowe opakowania. W razie jakichkolwiek wątpliwości lepiej jest postawić na sprawdzone rozwiązania niż niepotrzebnie ryzykować.
Przed włożeniem posiłku do mikrofali należy opakowanie otworzyć lub zdjąć pokrywkę. W przeciwnym razie ciśnienie wewnątrz pojemnika może być zbyt wysokie, co w konsekwencji doprowadzi do wybuchu i zabrudzenia całej kuchenki.